Ce înseamnă bypass pe cord ?

Posted: mai 13, 2013 in 5) Operația pe inimă

https://i1.wp.com/images.medicinenet.com/images/illustrations/coronary_artery_bypass.jpg

Foto 1 : Bypass al arterelor coronare [MedicineNet]

Cea mai frecventă intervenţie chirurgicală pe cord din întrega lume, bypassul, durează aproximativ patru ore şi constă în autotransplantarea unui segment de venă safenă de la picior sau a unor artere din torace, de obicei din cele care hrănesc glanda mamară.

Cu ajutorul acestor vene, chirurgii realizează o punte între aorta ascendentă şi arterele coronare care ajută sângele să ajungă la inimă. Intervenţia de bypass este recomandată în cardiopatia ischemică, boală ce îi afectează în special pe cei cu hipertensiune, concentraţie ridicată de grăsimi în sânge, cu diabet, pe fumători sau pe sedentari.

Oprirea inimii, primul pas

„Primul pas al operaţiei constă în anestezierea generală a bolnavului, după care i se opreşte inima. Persoana este menţinută în viaţă cu ajutorul unei maşini de circulaţie extracorporală. Se prelevează artere mamare interne din cavitatea toracică sau venă safenă de la picior şi se montează la inima bolnavului, prin realizarea unei punţi între aorta ascendentă şi arterele coronare, mai jos de leziune”, explică dr. Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, de la Spitalul Fundeni. Conectarea vaselor cu arterele coronare se realizează prin tehnici de microchirurgie vasculară, realizate sub microscop operator.

Recuperarea durează o lună

Operaţia durează patru ore, iar după realizarea bypassului, inima este pusă din nou în funcţiune. Bolnavul stă aproximativ două zile la terapie intensivă, iar recuperarea durează în jur de o lună, timp în care plăgile se cicatrizează.

Dietă pe viaţă

„Bolnavii operaţi pot duce o viaţă normală după o astfel de intervenţie chirurgicală. Totuşi, ei trebuie să urmeze un regim dietetic care să prevină dezvoltarea aterosclerozei, dar şi un tratament medicamentos”, spune dr. Moldovan.

Cardiopatia ischemică, boală cu risc

Cardiopatia ischemică afectează arterele ce hrănesc inima – arterele coronare – prin micşorarea calibrului, având drept consecinţă scăderea cantităţii de sânge ce irigă muşchiul inimii – miocardul, pus astfel în imposibilitatea de a-şi satisface necesarul de oxigen, acizi graşi şi glucoză. Aşa apare durerea în zona pieptului.

„Operaţia de bypass este una foarte complexă, cu risc vital. Aproximativ 2% din cei operaţi îşi pot pierde viaţa, în funcţie de complexitatea bolii şi de starea funcţională a inimii” conf. dr. Horaţiu Moldovan.

În România se fac, anual, peste 1.000 de operaţii de bypass, dintre care aproximativ 400 au loc la Spitalul Fundeni. [Ziarul Ring]

Foto 2. Boli cardiace congenitale la adult [Spitalul Monza]

Realizator:

Alexandra POP

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s