Imprimantele viitorului vor fabrica organe umane

Posted: mai 14, 2013 in 6) Descoperiri și Inovații în domeniul medical, Bioprintarea

bioprinter

Foto 1: Bio-Imprimanta [BioFab 4500] [explaining the future]

O tehnologie asemănătoare cu cea folosită în cazul imprimantelor se află în atenția cercetătorilor japonezi, cu scopul de a încerca să o adapteze în vederea obținerii organelor umane. Asemănarea care se află la baza acestei idei, incredibilă la prima vedere, este proprietatea unei imprimante de a elibera câteva mii de celule pe secundă și de a le poziționa corect, astfel încât imaginea obținută să corespundă realității.

Tehnologia funcționează în aceleași mod ca un fruct înjumătățit: tăiat pe orizontală, acesta le va permite cercetătorilor să observe aranjarea exactă a celulelor de la suprafață. Dacă o imprimantă varsă celulele una câte una în locurile exacte în care ar trebui să se afle și repetă acest proces pentru mai multe straturi, va crea un organ 3D. În același mod în care imprimantele obișnuite iși aleg culorile, mașina care va crea organe va putea stabili poziția în care diferitele tipuri de celule se vor așeza. Un prim experiment a fost deja efectuat. Cercetătorul japonez a reușit să fabrice un tub din celule vii, având un milimetru diametru și pereți dubli alcătuiți din tipuri diferite de celule, asemănătoare cu vasele de sânge umane. [Descoperă]

Un asemenea proiect, peste vreo 20 de ani, poate asigura fabricarea de organe vii. Ne-am putea fabrica „piese de schimb” pentru corpul uman. Partea bună este acea că, orice organ fabricat din propriile noastre celule, ar elimina riscul de respingere a organului respectiv în cazul unui transplant.

Video 1: Modul de fabricare a unui bio-tub [youtube]

Imprimante 3D au mai fost folosite și pentru alte proiecte. Această metodă a mai fost folosită pentru a face o mandibulă, o vezică funcțională, precum și un model de rinichi, și au existat chiar și experimente reușite în imprimarea de țesut, cum ar fi celulele pielii pentru tratamente arsurilor și chiar partea exterioară a unei urechi.

Now scientists at Princeton University have, for the first time, printed not only the tissue for an ear but also the electronic components that would make an artificial sensory organ work. It’s the first step toward printing organs that behave like the real thing.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea Princeton au imprimat, pentru prima dată, nu numai țesutul pentru o ureche,  ci și componentele electronice care ar face un  organ senzorial artificial să funcționeze. Este primul pas înspre printarea de organe  care să se comporte ca și cele reale. [Discovery]

Foto 2: Urechea artificială [Discovery]

Realizatori:

Cristina NAGY

Ing. Adrian-Paul BASARMAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s